Imbir lekarski (Zingiber officinale Roscoe)

kwiat imbiru

Kwiat imbiru – Ciekawy kwiat dobrze znanego z kuchni imbiru

Imbir to dobrze wszystkim znana przyprawa z naszej kuchni. Naturalnym środowiskiem rośliny, z której tworzona jest przyprawa korzeniowa są wyspy Oceanu Spokojnego, jednakże obecnie już go tam raczej nie spotkamy (nie występuje w formie dzikiej). Dziś roślinę uprawia się w miejscach charakteryzujących się ciepłym klimatem, takich jak Brazylia, Chiny, Indie lub Afryka. W naturze roślina ta przypomina naszą rodzinną trzcinę. W celach leczniczych wykorzystuje się kłącze, jasnej barwy o cytrynowym ostrym zapachu, widlasto rozgałęzione, tworzące małe bulwy. Swoje lecznicze właściwości, jak również niezwykły aromat zawdzięcza głównie olejkowi eterycznemu, którego głównymi składnikami są zingiberen, zingiberol, borneol, cytral, kamfen, limonen. Oprócz olejków możemy wyróżnić też składniki nielotne, takie jak: fenyloalkalony (gingerole oraz shogaole).

Imbir znany jest w medycynie ludzkiej od dawna. Rozsławiony został w Indiach dzięki tradycyjnej medycynie ludzkiej Ayurvedy.

Imbir może nam pomóc w wielu problemach zdrowotnych, ponieważ wykazuje niezwykle różnorodne działania. Imbir jest wykorzystywany w celu łagodzeniu wymiotów i nudności po zastosowaniu chemioterapii lub występujących po operacjach. Ma on działanie:

  • przeciwzakrzepowe – jest stosowany w profilaktyce zakrzepów w naczyniach krwionośnych,
  • rozgrzewające – wykorzystywane przy przeziębieniu i w stanach grypowych, podnosi odporność,
  • obniżające stężenie cholesterolu,
  • przeciwobrzękowe – zawdzięczamy olejkowi, który ma właściwości moczopędne,
  • ułatwiające trawienie, imbir polecany jest również przy wzdęciach,
  • przeciwwirusowe,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • odchudzające dzięki temu, że zwiększa tempo przemiany materii, a więc przyspiesza spalanie tłuszczu i węglowodanów.
klacze imbiru

Klacze imbiru – Gotowe do zbioru kłącze na plantacji w Indiach

W awiopatologii zioło to podaje się w okresie lęgów ptakom i w okresie pierzenia. W okresie lęgowym podawany parom wpływa na poprawę zapłodnienia. Obecny w jego kłączu zingiberen i kamfen regulują spermatogenezę w jądrach u samców. Substancje te zabezpieczają plemniki w nasieniu przed niszczącym dla nich promieniowaniem UV, dzięki czemu uzyskujemy wyraźną poprawę zapłodnienia w hodowlach ptaków ozdobnych i gołębi pocztowych. U samic z kolei zingiberen i kamfen podnoszą jakość mleczka z wola w trakcie karmienia młódków. Substancje te wykazują działanie ochronne na komórki nabłonka wola. Chronią te delikatne komórki przed rozpadem pod wpływem promieniowania UV. W sezonie lotowym imbir poprawia sprężystość mięśni dzięki bardzo dużej zawartości fenyloalkalonów. Substancje te regulują funkcjonowanie włókien mięśniowych w mięśniach poprzecznie prążkowanych. Roślina ta dzięki wysokiej zawartości zingiberolu, borneolu ma też zbawienne właściwości w trakcie pierzenia.

Kłącze imbiru stosowane w trakcie pierzenia wspomaga prawidłowy proces wyrastania nowych, zdrowych i elastycznych piór. Zingiberol i borneol wspomaga proces produkcji keratyny, z których powstają nowe pióra w trakcie pierzenia. Przy karmieniu ptaków wysoką zawartością imbiru zaobserwowano wyraźną poprawę wybarwienia piór. Pióra są wtedy większe bardziej elastyczne i pięknie wybarwione.

Kłącze imbiru podajemy świeżo utarte do karmy. Ważne by nie było przesuszone, gdyż zbawienne właściwości imbiru są tylko w świeżym soku. W Polsce jest to bardzo problematyczne, gdyż świeże kłącze imbiru w supermarketach jest bardzo drogie i stosowane jako luksusowy dodatek w „kuchni”. Dużo prostsze jest podawanie gotowych preparatów dla gołębi na bazie ekstraktu z imbiru.

W Polsce najbardziej popularnym preparatem zawierającym wysoką zawartość wyciągu z imbiru jest BIOCAL-VET z Centrum Zdrowia Gołębi. W mojej prywatnej praktyce weterynaryjnej dla ptaków w Sochaczewie ten preparat stanowi nieodzowny element układanego przeze mnie indywidualnego programu pierzeniowo-rozrodczego d la hodowców gołębi i papug.

W przyszłym miesiącu zapraszamy do lektury o magicznej roślinie Phyllanthus emblica.

Autor: lek. wet. Mariusz Krawczyński

Centrum Zdrowia Gołębi – Oddział Mazowiecki
Specjalistyczny Gabinet Weterynaryjny “Pod Skrzydłami”
lek. wet. Mariusz Krawczyński
Al. 600-lecia 44,paw.6
96-500 Sochaczew
tel. 691 514 030
e-mail: mariuszkrw@o2.pl
www.gabinetpodskrzydlami.pl